tisdag 22 augusti 2017

Europeiskt högmod

Att det europeiska högmodet var stort och omfattande, det visste jag, att EU-toppar saknar verklighetsförankring, det visste jag också, men jag visste inte att det var så illa som den utgående EU-ambassadören till Israel Ambassador Lars Faaborg-Andersen visade prov på vid sin avskedstillställning i Tel Aviv. Han tycker tydligen att Europa varit framgångsrikt i att bekämpa terror och med att avradikalisera islamister, och han tycker, läs och häpna, att Israel har en del att lära av Europa. 

"Europe has adopted a more holistic approach to the war on terror—and Israel can definitely learn from European experience."

Jupp... 

Vad det där "holistiska tillvägagångssättet" innebär är jag nyfiken på. Är det något vår egen myndighet mot våldsbejakande extremism också använder sig av? 

Så här bara dagar efter Barcelona-attacken och attacken i Åbo är det svårt att se den europeiska framgången och ännu svårare är det att se hur EU-toppen har mage att slå sig för bröstet när han samtidigt medger att israelerna har de bästa underrättelserna om Daesh och andra islamistiska organisationers planer på att attacker mot Europa. Israelerna räddar européerna från sig själva och EU slår sig för bröstet när de lyckats stoppa en attack? Det är chutzpah av rang.

Ett gränslöst Europa har många innebörder.